Monday, November 27, 2006



Placa de Baza

Placa de baza este o componenta absolut necesara pentru un calculator...pe aceasta placa de baza se instaleza mai apoi alte componente care vor forma impreuna ceea ce numim ``Computer``, in traducere ``Calculator``, componente cum ar fi :hard-disk-kul, procesorul, placa de sunet, placa de retea, placa grafica sau placutele de ram-i. Acum o mica explicatie cu ajutorul careia puteti instala o ``Placa de Baza`` :
Montati placa de baza Instalati placa ATX astfel incat conectorii externi de la partea posterioara a carcasei sa corespunda orificiilor din tabla de protectie. Conectorii de extensie ISA si PCI trebuie sa se gaseasca - la ATX si baby AT - in dreptul slot-urilor de pe peretele din spate al cutiei, iar gaurile pentru distantierele placii de baza trebuie sa corespunda acestora. Introduceti partile din plastic in gauri si insurubati distantierele din metal. Este stabila placa de baza? Impingeti suprafata de montaj pentru placa inapoi in carcasa.

Racordati alimentatorul de tensiune Legatura cu fise pentru alimentatorul de tensiune are 20 de contacte pe doua randuri (ATX) sau 12 contacte impartite in doua prize de cate sase contacte (baby AT). Conectati-le apoi la placa, astfel incat fiecare fir negru de la cele doua prize sa stea unul langa altul. Este valabil intotdeauna: cand introduceti mufa in priza de la placa de baza trebuie sa fiti atenti ca dispozitivul cu cleme si carlige al legaturii sa se imbine corect. Nu sunt intotdeauna dotate cu pini de siguranta.


Conectati ventilatorul pentru procesor Sunt de conectat mai multe ventilatoare la sursa. Un astfel de ventilator are o mufa cu patru pini de siguranta (mai mari sau mai mici). Este posibil ca unele ventilatoare sa fie conectate direct la placa de baza. Atunci aveti mufe mici cu doi sau trei pini care nu se potrivesc la conectorul de alimentare. Marcarea cu culori a cablurilor poate varia. In cele mai multe cazuri legati cablul rosu la pinul pentru +12 V si firul negru la pinul masa (vezi cartea tehnica).




Legati cablurile de la carcasa Conectati la placa de baza led-urile, butoanele, comutatoarele si difuzorul montate in carcasa. Conexiunile sunt independente de polaritate. Exceptie: led-urile lumineaza numai in cazul unei polaritati corecte. Adesea, mufele sunt marcate. Daca nu, controlati-le cu care element al cutiei au fost legate si cautati in cartea tehnica a placii de baza racordajul corespunzator. Nu uitati sa conectati difuzorul - Bios-ul emite uneori semnale sonore pentru a anunta erori.

Verificati diferitii jumper-i Pe o placa de baza moderna - oricare ar fi tipul - veti gasi si jumper-i. Adesea, acesti jumper-i dezactiveaza adaptorul multi I/O integrat pe placa de baza. Verificati ca acest adaptor este activat (exceptie: porturile USB, vezi pasul 28). Se foloseste in mod obisnuit si un jumper care sa protejeze Bios-ul de transferurile facute din greseala. Acesta protectie aveti voie sa o inlaturati numai atunci cand vreti sa lucrati cu un nou Bios. De asemenea, dezactivati cu jumper-i si adaptoarele de sunet si de grafica care sunt integrate pe placa.









































No comments: