Asociatia Civic Media impreuna cu peste 100 de organizatii neguvernamentale si mii de cofondatori reuniti intr-o adevarata coalitie pentru respectarea sentimentului religios au contestat vehement hotararea Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD), privind eliminarea icoanelor si a altor simboluri religioase din scoli. Hotararea acestui consiliu reprezinta un afrond la adresa identitatii, culturii si civilizatiei Romaniei europene, se arata intr-un document al Asociatiei Civic Media. In consecinta, aceasta asociatie a actionat in judecata CNCD. Considerand ca hotararea CNCD face parte dintr-o campanie mai ampla de defaimare a Bisericii Ortodoxe Romane si implicit a spiritualitatii romanesti, Comisariatul pentru Societatea Civila din Romania a anuntat ca deschide, la randul sau, actiune in instanta impotriva CNCD.
PRM a anuntat joi ca va ataca si el in Contencios administrativ decizia CNCD. Noi consideram ca este vorba de o incalcare a traditiilor romanesti si credem ca icoanele din scolile romanesti nu pot face rau absolut nimanui, de vreme ce ele se afla inclusiv in Parlament, a declarat deputatul Lia Olguta Vasilescu.
O incercare care pregateste actiuni mult mai ample. Este mai mult decat evident ca actiunea asociatiilor si persoanelor deranjate de prezenta simbolurilor religioase in scoli este o incercare prin care se testeaza posibilitatea declansarii unor alte actiuni, mult mai ample, care vor viza stergerea din constiinta generatiilor viitoare a oricaror traditii, obiceiuri, sentimente, simboluri care tin, pana la urma, de identitatea noastra nationala. Ca este asa o dovedeste si declaratia domnului academician Virgil Candea, care spune: Aceasta poveste face parte dintr-o lista mai lunga de reactii negative la adresa educatiei traditionale si a Bisericii... Toata aceasta poveste este cladita pe o baza de confuzie din partea unor oameni lipsiti de o educatie fundamentala religioasa, de componentele fundamentale religioase din viata omului. Cred insa ca mai este ceva. Exista o convingere a semidoctului - si sunt semidocti de notorietate, cum a fost Elena Ceausescu - conform careia o atitudine antireligioasa reprezinta un semn de elevatie intelectuala... Atractia catre pozitivism si materialism in gandire, catre hedonism in viata cotidiana a dus in ultimele veacuri la o degradare progresiva a omului insusi, mereu mai vulnerabil sufleteste, trupeste, confuz in gandire, ignorant al principiilor morale sau incapabil sa le aplice, mereu mai indiferent fata de idealurile spirituale.
Uniunea Europeana ne vrea asa cum suntem noi. Impotriva aberantelor masuri propuse de CNCD au luat atitudine si reprezentantii altor culte din Romania, iar PS Vincentiu Ploiesteanul, Episcop Vicar al Patriarhiei Romane, declara cu cateva zile in urma: Noi, romanii, am cunoscut tancurile sovietice. Uniunea Europeana nu va veni cu tancurile asupra noastra, ne vrea asa cum suntem noi, vrea sa ne marturisim noi ca romani, ca si crestini ortodocsi. Slava lui Dumnezeu, cei care sunt impotriva sfintelor icoane sunt foarte putini, sunt o minoritate insignifianta. E datoria noastra, a celor multi, sa ne spunem punctul de vedere, sa aratam de ce tinem la prezenta acestor icoane in salile de curs... Parlamentul si Ministerul Educatiei si Cercetarii ar gresi daca ar impune printr-o reglementare restrangerea prezentei simbolurile religioase in scolile publice, problema care trebuie sa ramana la decizia comunitatii, asa cum se practica in majoritatea tarilor europene.
No comments:
Post a Comment