Tuesday, April 17, 2007

"Sergiu Nicolaescu"



Sergiu Nicolaescu s-a nascut pe 13 aprilie, la Targul-Jiu, in Duminica Floriilor. Este, deci, in zodia berbecului, zodie de foc, total nelinistita. Nu este superstitios, in general, dar are niste idei fixe. Este ambitios, perfectionist si nu renunta la un lucru pâna nu reuseste sa-l faca foarte bine.

La vârsta de 5 ani a parasit Targul-Jiu, familia sa stabilindu-se la Timisoara. Acesta este de fapt orasul copilariei lui.

In jurul varstei de 8 ani acesta fugea de acasa, mergea la cinematograf si vedea acelasi film de 2, 3 ori.

La treminarea liceului, intrase la trei facultati: Belle Arte, Politehnica si Scolala de Ofiteri de Marina. A aleso pe ultima. In momentul abdicarii regelui era in prima sa vacanta de student. Tatal sau era inginer de drumuri si sef in acest domeniu pentru Banat si Transilvania. Lucra pentru rege, la Savârsin si, astfel, i s-a propus sa plece cu acesta, când a parasit România. A vrut sa il ia si pe fiul sau, dar s-a razgândit, a ramas.... iar pe 5 ianuarie 1948 a fost arestat. A fost condamnat la 7 ani, in urma unui proces tipic comunist, ajungând la Canal. A murit in '94, avea 92 de ani. A murit insa fericit ca a apucat caderea comunismului.

In anul 1967 are loc premiera pariziana a filmului "Dacii", coproductie francezo-româna. Pe Champs-Elysees, in dreptul restaurantului "Fouquets" trona un afis al filmului, urias si având textul: "un film du Serge Nicolaesco". Era o foarte mare satisfactie pentru un tânar debutan de 37 de ani. Din acest moment incepea cariera sa internationala.

Un alt film de mare succes si care la avut in prim-plan pe Sergiu Nicolaescu este filmul "Mihai Viteazul", acest film fiind o coproductie romano-americana.

Intre anii 1970-1980 a infiintat prima scoala de cascadori din România, o alta de recuzita. In domeniul filmului s-a specializat singur in toate directiile. Semna multe productii straine si, pentru a se ridica si mentine la nivelul filmelor internationale, a trebuit sa-si dezvolte fel de fel de priceperi, anumite inclinatii pe care le avea de mic copil. Facea cam 2 filme jumate pe an, iar in paralel se documenta pentru proiectele viitoare, cu multa rigoare. Din aceasta cauza poate astazi sa se confrunte cu orice istoric in privinta multor momente ale istoriei popurului roman, mai apropiate sau mai indepartate.

Aceasta a fost o scurta biografie, prvind viata marelui regizor si actor roman Sergiu Nicolaescu.

www.sergiunicolaescu.ro

1 comment:

11c-horaluchian said...

imi place ce a scris in articol despre acel actor de filme,din romania deci imi place foarte mult blogul lui