Sunday, November 18, 2007

Procesul Gumei De Mestecat...

Scurt Istoric:

Unde si cum a fost inventata guma de mestecat si cui ii revine acest merit este inca o problema invaluita de mister. Istoricii sustin insa ca, inca de acum citeva mii de ani, au existat unele civilizatii care aveau obiceiul de a mesteca o substanta considerata a fi stramosul gumei de astazi. Se pare chiar ca la unele civilizatii mestecatul acelui produs era o adevarata placere si devenise o traditie.
Vechii greci se delectau mestecind rasina provenita de la arborele de fistic. In timp, s-a descoperit de asemenea ca maiasii mestecau un produs gumos, realizat din latexul arborelui denumit Sappodilla, acesta devenind apoi ingredientul de baza al gumei de mestecat.
Generalul mexican Antonio Lopez de Santa Anna a angajat un inventator din New York, Thomas Adams pentru a fabrica o noua formula de guma de mestecat, folosind ca ingredient latexul din arborele Sappodilla mestecat de mexicani de secole. El a reusit si a denumit produsul "Adam New York numarul 1". Aceasta guma a devenit rapid foarte populara, iar in jurul anilor 1900, in mai multe tari din Europa si de pe continentul american se producea guma in diferite forme si de diferite dimensiuni, adaugindu-i-se fel de fel de arome – de fructe sau de menta.
Astazi substantele sintetice inlocuiesc ingredientele naturale ale gumei. In prezent, exista peste 1000 de varietati de guma produse si vindute in intreaga lume.

Reteta Gumei de Mestecat:

• Se amesteca ingredientele de baza ale gumei, se topesc si apoi se filtreaza si se adauga treptat zahar pudra, glucoza lichida si diferite arome.
• Masini speciale, denumite extrudere, sint utilizate pentru a amesteca si a inmuia guma. Dupa aceea, aceasta este presata, taiata fisii si apoi introdusa intr-un tub, iar in final taiata si modelata in diferite forme.
• Dupa ce guma a capatat forma, ea este acoperita cu un praf special, dulce, pentru a nu se lipi de aparatura de impachetat.
• Guma este lasata la racit 48 de ore, intr-o incapere unde temperatura este controlata in permanenta. Apoi, cu un spray special, se aplica un indulcitor lichid. Guma se lasa la racit din nou si apoi incepe procesul de ambalare.

Procesul in Serie:
-amplasarea unităţilor şi a utilajelor, se face pe grupe omogene de maşini
-
dotarea locurilor de muncă se face cu maşini universale care să permită efectuarea tuturor operaţiunilor tehnologice la o mare varietate de produse.
-
Trecerea de la o operaţie la alta a produsului are loc bucată cu bucată.
-
acest tip de producţie este specific întreprinderilor care fabrică o nomenclatură relativ largă de produse, în mod periodic şi în loturi de fabricaţie de mărime mare, mică sau mijlocie.
-
deplasarea produselor de la un loc de muncă la altul se face cu mijloace de transport cu deplasare discontinuă (cărucioare); sau cu mijloace cu deplasare continuă, pentru seriile mari de fabricaţie.
-
locurile de muncă sunt amplasate după diferite criterii în funcţie de mărimea seriilor de fabricaţie.
-
Astfel, pentru serii mari de fabricate locurile de muncă sunt amplasate după criteriul liniilor tehnologice, iar pentru seriile mici de fabricaţie după criteriul grupelor omogene de maşini.
-
Pentru proiectarea tehnologiei de fabricaţie se folosesc normative grupate, evidenţiindu-se elaborarea de tehnologii detaliate care ar necesita o mare perioadă de timp şi costuri ridicate.

1 comment:

Anonymous said...

Hello. This post is likeable, and your blog is very interesting, congratulations :-). I will add in my blogroll =). If possible gives a last there on my blog, it is about the Celulite, I hope you enjoy. The address is http://eliminando-a-celulite.blogspot.com. A hug.