Sunday, May 27, 2007

Oceanele Planetei In Mare Pericol !

Problemele oceanice sunt din ce in ce mai alarmante, o data cu trecerea anilor, astfel ca, conform datelor si informatiilor culese de la "Meteorologie", sau "Biologia Marina", oceanul este una cu curentii marini reguland climatele. Vazand temperaturile si schimbarile chimice impreuna cu contaminarea si practicile de pescuit, ne dam seama ca avem o mare problema, si trebuie facut cat mai repede ceva.
In 2005 cercetarile facute de "Scripps Institution of Oceanography" si "Lawrence Livermore National Laboratory", au gasit probe clare cum oceanul se degradeaza repede.
Cum problemele oceanice sunt pe o mare lista, va trebui sa numerotam cateva dintre ele, ca pe toate nu o sa reusim:
Poluarea, cu care ne confruntam de cand lumea, o putem evita noi oamenii, deoarece toate aceste probleme ni se datoreaza noua.Poluarile mai sunt de ordin chimic, la care nimeni nu s-a gandit decat acum, cand probabil este prea tarziu...aceste poluari sunt facute de fabrici, de masini, de avioane, vapoare, etc.
O alta mare problema se datoreaza pescuitului in exces, chiar si in perioadele de prohibitie.
Asa se explica cum in 2005 biologistii de la "U.S. Minerals Management Service", au gasit ursi polari inecati in apele din Alaska, fiind victime ale disparitiei ghetii, gheata care dispare datorita incalzirii globale. La fel de dramatic, in urmatorul an (2006), cercetarile facute de "U.S. Geological Survey Alaska Science Center", au gasit ursi polari care se omoreau intre ei, si se mancau in arii unde gheata marii a disparut dealungul anului, lasand ursii fara mancare. Asa s-a ajuns ca "U.S. Fish" si "Wildlife Service", sa anunte ca vor incepe sa revada daca ursii polari au nevoie de protectia "Endangered Species Act".
Acestea sunt doar cateva dintre marile probleme oceanice cu care ne confruntam si la care suntem partasi, insa cum sa le evitam, inca nu stim prea bine dar cele mai multe dintre aceste povesti raman necunoscute.

No comments: